Минуло 20 років з дня освячення хреста на місці будівництва кафедрального Іовського собору міста Дрогобич

Мало хто міг колись повірити, що мине 20 років і на місті фруктового саду, що по вул.Трускавецькій, 56, засяє величний собор в честь великого угодника Галицької землі прп.Іова Почаївського. Нелегка доля цього собору, але дивлячись в минуле, розумієш, тільки Господня милість та опіка прп.Іова допомогли звершитись цій святій задумці.
Пропонуємво Вашій увазі публікацію, надруковану в місцевій газеті з приводу освячення хреста на місці будівництва собору. («Вісті Підкарпаття», № 33 від 28 березня 1991 р., ст.3)

З благословення єпископа Дрогобицького Філарета, урочистості з нагоди 20-річчя перенесені на 22 травня 2011 року, на день памяті свят. Миколая Чудотворця, другого престольного свята, в честь котрого освячений теплий храм собору.

«Керівники Львівської обласної Ради, в тому числі і пан Чорновіл, на різних зустрічах не променуть нагоди сказати, що в нашій області міжконфесійні відносини відлагоджені, що не існує ніяких невзгод. Як кажуть, мир і Божа благодать.

Чи справді так? Ні, на ділі все це далеко від істини, У нас, в Дрогобичі, наприклад, місцева влада поспішила забрати храм у православних, віддати його греко-католикам, а натомість не дала нічого. Отож православні позбавлені можливості відправляти свої культові потреби. Затягнулося також питання з виділенням місця під забудову православного храму. Отакою насправді є «рівність» прав усіх конфесій на Прикарпатті, про яку так трублять наші «демократи».

І ось, здається, камінь зрушив з місця. У неділю, 24 березня в районі вулиць Трускавецької і святого Юра (поблизу кладовища) відбулось освячення Хреста, встановленого на цьому місті в суботу.

О 15 годині 30 хвилин сонм православних священників Дрогобицького благочиння на чолі з деканом отцем Миколаєм разом з віруючими урочисто відслужили водосвятний молебень, Євангеліє, акафист страстям Христовим, знову страсне Євангеліє і проповідь.

На ці урочистості прибуло десять священників. Радісно було бачити, що не всі православні пастирі піддалися спокусам лукавого, не зрадили істинній православній церкві, від якої приймали рукоположения і благодать дару Духа святого.

З проповіддю на Богослужінні виступив протоієрей Володимир. Він закликав усіх до миру і любові. Правда Христова, сказав о. Володимир, завжди була гонима, бо Ісус Христос − це Любов і Предвічна правда. Гонимими були і Його учні. Гонимою була і рання Християнська церква. Вона молилась в катакомбах. Для Ісуса Христа не було якоїсь однієї любимої нації. І нас усіх повинно нині об'єднувати слово християнин і любов Христова.

Благочинний отець зауважив, що Господь приймає молитву всюди навіть і в цьому саду, під відкритим небом, де ми відправляємо богослужіння сьогодні. Аби лиш наша молитва йшла від щирого серця. І нехай ця молитва не проводиться в позолоченому храмі, але нехай вона, молитва, стане золотою в Бога для спасіння нашої душі.

Зараз ми, православні західних областей України, переживаємо важкий час. Це є випробуванням на нашу міцність у вірі. Господь відсіває кукіль від пшениці. Люди спрагнені цієї духовної поживи, живої науки в Христі, а не політики.

В даний час церква Христова у великому духовному занепаді. Якщо раніше її нищили, як видиму церкву, то тепер недотриманням церковних канонів, скороченням служіння перетворили її у видиму організацію матеріальних заощаджень. І скаже Господь до багатьох із нас, що ці люди вустами своїми наближаються до Мене і шанують Мене “язиком, а серце їх далеко від мене” / Матф.15,8/.

У цьому бурхливому житейському морі сьогодення ми всім незадововлені. Але чи задоволений нашими гріховними вчинками Господь наш Іcус Христос? В цей покаянний час ми, як той багач, стараємось наповнити свої закрома. Та не про тіло потрібно всім нам клопотатись, а про безсмертну душу, щоб вирвати її з цих вічних пекельних мук, де буде плач і скрегіт зубів.

Дорогі брати і сестри, хто причисляє себе до законної Православної церкви, знайте, що така церква у Дрогобичі існує. Господь наш дав розіп'яти Себе за всіх нас без винятку і прощає нам усі гріхи. Аби лиш ми щирі самі забажали цього і розкаялись. Тож поспішаймо до духовної купелі.

Одночасно доводимо до відома усіх православних Дрогобича, що богослужіння у нас тепер проводитиметься регулярно, згідно з Статутом. Тож звертайтесь за всіма церковними потребами.

Користуючись нагодою, хочу пригадати православним, що наступила п'ята неділя Великого посту. В цю неділю згадуються пам'ять великої сподвижниці церкви Христової − Марії Єгипетської, котра свою молодість провела розпусно, але благодать Божа дала їй можливість зрозуміти свою гріховність. І вона своїм розкаянням в пості і молитві досягла такої досконалості, що на молитві підносилась над землею, а через ріку Йордан проходила по воді, ніби по суші».

Б. Рибак., фото: В.Артамонова

www.iov-church.org.ua