Пасхальне послання 2004

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Голови відділу Української Православної Церкви по взаємодії з Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України,

архієпископа Львівського і Галицького

Августина

всечесному духовенству, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Львівської єпархії Української Православної Церкви,

православним генералам і адміралам, офіцерам, прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам, солдатам і матросам та усім службовцям Збройних Сил та інших військових формувань України

 

Христос воскрес!

Улюблені у Господі всечесні отці, 
дорогі брати і сестри, 
шановні військовики України!

Христос бо востав - веселіє вічноє

(Канон Святої Пасхи, піснь 1)

Знову всі ми сподобилися дійти шляхом Великого Посту до Празника празників, - до величного і спасительного торжества Святої Пасхи. Благовіст церковних дзвонів сповіщає світові про перемогу Христа над смертю і невимовною радістю сповнює людські серця: Христос бо Своїм Воскресенням дарував нам життя вічне.

Віра у Христа Воскреслого є наріжним каменем християнства, і кожного року у світлі пасхальні дні ця віра оновлюється, наче вперше торкається людського серця, всього нашого єства. “Христос воскрес!” – говоримо ми. Це – радість і веселіє для людських душ і сердець, це – сповнення пророцтва. Про Воскресення Христове говорили пророки, тайну Воскресення своїм життям засвідчували праведники. Воістину Христос – Альфа і Омега, сенс і світло людського життя, Він – “Пасха велія і священнійшая”. Слово “пасха” в буквальному перекладі означає “вихід”, “перехід”, “визволення”. На Великдень ми святкуємо визволення від рабства гріха і смерті. “Днесь радість на землі, радість і на небі, - виголошує святитель Іоан Златоуст з нагоди Пасхи, - Господь воскрес – і воскресив разом з Собою всесвіт; Він воскрес, розірвавши кайдани смерті”. Христос перейшов і перевів нас із Собою від смерті до життя, від сліз до радості, від темряви до світла. Своїм світлим Воскресеням Господь наш Іісус Христос відкрив шлях до особистого спасення людини. Про це апостол Павло каже: “Якщо вустами твоїми будеш сповідувати Іісуса Господа і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся” (Рим. 10, 9). Мета життя кожної людини полягає у з'єднанні з Воскреслим Спасителем, тобто в обоженні. Можна сказати, що Пасха – це прихід Христа в глибину серця людини, і тут вирішальне значення має віра: вона відкриває душу для прийняття благодаті, бо “душа без віри, - за словами святителя Філарета (Дроздова), - є закритою для благодаті посудиною”.

…Ось уже третє тисячоліття Церква Христова, відповідаючи на заклик Воскреслого Господа “Радуйтесь!”, несе людству, всій вселенній цю невичерпну, неземну радість, і щороку життєдайне пасхальне світло осяює весь світ “видимий і невидимий”. Христос Воскреслий кличе нас на “торжество із торжеств”, незалежно від того, багато чи мало ми потрудились у Його винограднику, кожного, хто увірував у Нього, кличе Господь увійти у радість Його.

А без Христа у світі немає радості. Тривога і смуток панують у серцях, в яких згасають світильники віри. Без віри в Христа “повільні на добро” люди намагаються утопити свій страх перед злом і пусткою невідомості у шаленстві розваг чи хтивому прагненні багатства, влади, слави… Не чують вони або не хочуть сприймати напоумлення Самого Господа: “Яка користь людині, якщо вона здобуде весь світ, а душу свою занапастить” (Мф. 16, 26). Тому так важливо нам, християнам, у цьому бурхливому житейському морі, в оточенні спокус, завжди усвідомлювати себе тими, хто за своїм покликанням є не від світу цього; завжди щиро і безмежно дякувати Спасителеві нашому за те, що Він прикликав нас до життя вічного. Несімо у світ справжню пасхальну радість, ту радість, яку заповідав своїм послідовникам Воскреслий Господь наш Іісус Христос, радість, яка є джерелом духовного піднесення, яка пронизувала всі дії і проповідь святих апостолів, святих мучеників і всіх справжніх послідовників Христових у всі часи.

Всечесні отці, дорогі брати і сестри! Радіючи разом з усіма вами у світоносний день Воскресення Господа нашого Іісуса Христа, сердечно вітаю вас зі святою Пасхою! Від усієї душі бажаю вам, щоб благодать Божа завжди щедро і невичерпно перебувала у ваших душах і серцях, возвеселяла вас світлом Воскресення Христового і допомагала зростанню багатих плодів нашої спасительної віри.

Дай, Боже, щоб радість у Воскреслому Господі привела нас до такого стану, щоб ми могли повторювати слідом за апостолом Павлом: “Ні смерть, ні життя… ні теперішнє, ні майбутнє, ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любові Божої” (Рим. 8, 38-39).

Воістину Христос воскрес!

З ласки Божої

смиренний

Августин

архієпископ Львівський і Галицький

Пасха Христова

2004 р.

м. Львів