Різдвяне послання 2004-2005

 

Різдвяне послання

Голови відділу Української Православної Церкви по взаємодії з Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України,

архієпископа Львівського і Галицького

Августина

всечесному духовенству, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Львівської єпархії Української Православної Церкви,

православним генералам і адміралам, офіцерам, прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам, солдатам і матросам та усім службовцям Збройних Сил та інших військових формувань України

 

Христос рождається!

«Небо і земля днесь совокупишася, рождшуся Христу.

Днесь Бог на землю приіде, і человік на Небеса взиде…

Сего ради і ми, славословяще, возопіім Ему:

слава в Вишніх Богу, і на землі мир,

дарова бо пришествіе Твое.»

(Із стихири на літії свята)

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Сердечно вітаю Вас з великим і світлим святом Різдва Христового!

Заради людей і заради нашого спасення присносущний і вселюблячий Бог Слово в цю святу ніч сходить з Небес, умаляючи Себе до образу раба, з'являється на землі Богонемовлям, щоб, випробувавши всі немочі людського тіла і ставши дорослим, оголосити людям Благу звістку про спасення і вмерти за них: за всіх разом і за кожного зокрема. А потім воскреснути, зійти на Престол Слави та відкрити дорогу до Царства Небесного оновленому, народженому для вічного життя людству.

Прославимо ж Господа і складемо подяку Йому за те, що з великого милосердя Свого дозволив нам увійти у радість цього дня. Це - радість підтвердження віри праотців і пророків: „Ось Діва в утробі прийме й породить Сина, і дадуть ім'я Йому Еммануїл”(Мф. 1, 23; Іс. 7, 14). Це - радість здійснення надії на те, що буде зняте одвічне прокляття: „Днесь временний разрішися соуз осужденія Адамова. Рай нам отверзеся. Змій упразднися” (із стихири на стиховні). Це - радість відчуття неосяжної любові Божої: „Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне” (Ін. 3, 16).

Складемо подяку Господеві, що з великого человіколюбства Свого дарував нам причетність до Таїнства нашого спасення:„Беззаперечно - велика благочестя тайна: Бог явився у плоті” (1 Тим. 3, 16). Взявши людську природу від Своєї Пречистої Матері, Бог Слово таємничим чином поєднує її зі Своєю Божественною природою в єдиній іпостасі Богочоловіка, і тим самим освячує, преображає, обожнює поневічену гріхом праотців людську природу. Господь спасає Своє творіння, даючи можливість кожній особі через єднання з Ним оновити своє єство, відновити в собі образ Божий і свою богоподібність: Бог стає людиною, щоб людина стала богом. Христос народжується на землі і, разом з тим, у душі кожного християнина, який приймає Спасителя в своє серце.

Візантійський богослов Миколай Кавасила розмірковує: “Оскільки людина була віддалена від Бога потрійно – природою, гріхом та смертю, Спаситель зробив так, щоб… безперешкодно приходили до Нього, зруйнувавши одне за одним все, що заважало цьому: перше – прилучившись людськості, друге – смертю на хресті, а останнє – володарювання смерті – остаточно вигнавши з природи Воскресенням”.

Боговтілення має на меті Воскресення, яке, в свою чергу, не має сенсу без Боговтілення. Тож Різдво – це лише початок хресного шляху нашого Спасителя, тому крізь Вифлеємське світло ми прозріваємо Голгофу, але воно, це світло, є відблиском і того, вічного, що сяє в Царстві Отця Небесного, в якому возсів Іісус після Воскресення і куди возніс уже прославлену людську природу.

Подивіться, дорогі мої, як славить Господа небо і земля, що з'єдналися в святу різдвяну ніч: “ Небо мні показася днесь земля, на ній бо раждается Творець” (сідален на утрені предпразднства). Нині радіє все створіння Боже: і ангели небесні, і смиренні пастухи, і мудрі волхви, і вівці, і поля, і дерева! Все живе “єдиними устнами, єдиним серцем” славить Бога. Саме про єдність для Своїх учнів, а у їх особі – для усього народу Божого, просив у Первосвященницькій молитві до Отця Небесного Іісус Христос напередодні Голгофи: “Щоб були єдине, як і Ми єдине” (Ін. 17, 22).

Ангели співають: “Слава у вишніх Богові і на землі мир” (Лк. 2, 14). А перед Страстями Сам Господь говорить Своїм учням:“Мир залишаю вам, мир Мій даю вам” (Ін. 14, 27). Цими словами благословляє Він апостолів і після Воскресення.

Якими надзвичайно важливими є сьогодні для нас ці свідоцтва Святого Письма! Останній рік приніс тяжкі випробування українському народу і Святій Церкві Христовій. Ми часто говорили – “єдність”, а чи розуміли, що це значить? Ми говорили – “мир”, а чи розуміли наскільки він може бути крихким? Напевне, розуміли, але поверхнево. І коли опинилися перед загрозою розбрату, сепаратизму, коли країна стояла на грані хаосу через деструкції в політиці і економіці – тоді ми глибше стали усвідомлювати, яким важливим, необхідним і спасенним є принесений Немовлятком Іісусом в різдвяну ніч, дар Божий. У цих особливих обставинах ми отримали нагоду більше зрозуміти, чому Господь, коли мали прийти спокуси і випробування, побажав для Своїх учнів саме єдності і миру.

Тож будемо пам'ятати, дорогі брати і сестри, що православні християни повинні бути в єдності, і сила нашої єдності в тому, що ми перебуваємо в лоні Єдиної Матері-Церкви. Створюючи мир у своїй душі, ми сприяємо установленню миру та взаєморозуміння в сім'ях, у наших стосунках з ближніми. Побудоване на такій основі суспільство буде людяним і справедливим. Зберегти мир і єдність ми можемо лише за умови доброї волі, коли буде „в людях благовоління” (Лк. 2, 14), коли ми будемо любити один одного тією любов'ю, яку заповідав нам Спаситель: „По тому знатимуть, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою”(Ін. 13, 35).

Улюблені у Господі всечесні отці, дорогі брати і сестри! Ще раз вітаю вас зі спасительним святом Різдва Христового і початком Нового року благості Божої. Хай він буде для вас радісним і плідним, хай Господь благословить ваші труди на благо нашої рідної України і в славу Святої Православної Церкви. Хай укріплюється віра, міцніє надія і множиться любов. «Будьте однодумні, мирні, - і Бог любові й миру буде з вами!» (2 Кор. 13, 11).

Христос рождається - славіте Його!

З ласки Божої

смиренний

Августин

архієпископ Львівський і Галицький

Різдво Христове

2004/2005 року Божого,

м. Львів