Пасхальне послання 2000

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Голови відділу Української Православної Церкви по взаємодії з Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України,

архієпископа Львівського і Галицького

Августина

всечесному духовенству, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Львівської єпархії Української Православної Церкви,

православним генералам і адміралам, офіцерам, прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам, солдатам і матросам та усім службовцям Збройних Сил та інших військових формувань України

Христос воскрес!

Улюблені у Господі всечесні отці, 
дорогі брати і сестри, 
шановні військовики України!

Вітаю всіх вас з світлим і радісним святом Пасхи Христової. Благодатний вогонь, який щороку передує зустрічі православними віруючими головного християнського свята і на цей раз спалахнув у Гробі Господньому і полинув по всьому світу. Знову і знову Свята Церква закликає своїх дітей долучитися всім свої єством до невмовкаючого благовістя вічного Життя, яке починається у Воскресінні Христовому. Сьогодні ми повинні особливо натхненно свідчити, що після цієї події останнє слово - не за смертю, а за життям.

Преподобний Іоан Дамаскін говорить, що Христос повернувся назад - від смерті до життя, щоб прокласти для всіх нас шлях до воскресіння. Де ж тепер, смерте, твоя перемога? Воскрес Христос - і ад спорожнів. Воскрес Христос - і зникає страх перед смертю. Воскрес Христос - і наші серця наповнюються вірою, що з Ним воскреснемо і ми.

Але шлях, який веде до воскресіння має бути у кожного із нас, як у Христа. Це шлях хресний, шлях, на якому християнин крок за кроком відмовляється від усього, що його відволікає від подвигу спасіння, від усього, що його поневолює, що робить його рабом гріха. Ми повинні відмовитися від себе заради того, щоб змогти служити Богу і своєму ближньому всім серцем і розумом, всім своїм життям, до готовності пожертвувати ним. Це - наше покликання. Пам'ятаймо, що воскреснути у вічне Життя може тільки те, що скинуло з себе, як старий і непотрібний одяг, тимчасове і тлінне.

Поняття і передчуття цього нового Життя нам дається в Церкві, а кращий спосіб до нього доторкнутися - це практика Великого Посту і Страсної седмиці. Людина, яка сумлінно пройшла цей церковний подвиг, має повне право сказати в пасхальну ніч:"Вчера спогребохся Тебі, Христе, совозстаю днесь, воскресшу Тебі" (3 пісня Пасхального канону).

Тільки в духовному досвіді Воскресіння відкривається сенс Страстей Христа. Якби не було Воскресіння, то Його хресна страта була б лише мучеництвом за ідею, і не мала б для людства спасительного значення. "Якщо Христос не воскрес, - каже святий апостол Павло, - то й проповідь наша марна, марна і віра ваша" (1 Кор. 15, 14). Але саме на Хресті відкривається у всій повноті любов Божа до людини. В Ісусових стражданнях, за словами святителя Філарета, немає іншого "нічого, крім святої блаженної любові Отця, Сина і Святого Духа до грішного і окаянного роду людського". Цю любов неможливо пояснити, "так що саме Слово Боже, щоб цілковито зобразити її, замовкло на Хресті". Заради нас, для нашого блага Христос перемагає смерть, гріх і диявола і дарує нам вічне життя і безсмертя. Це єдина справжня любов. І "хто відлучить нас від любові Божої: скорбота, чи утиски, чи гоніння, чи голод, чи нагота, або небезпека, чи меч?" (Рим. 8, 35). Христос - Переможець смерті - переміг і перемагає смерть любов'ю. І якщо хочеш відчути себе безсмертним у цьому світі, люби своїх ближніх. Люби людей, як братів у Христі. В цьому - радість життя, радість, яку "ніхто не відбере" від нас (Ін. 16, 22).

Любов розсіює пітьму егоїзму, користолюбства, заздрості, духовної бездіяльності, а хто не любить - перебуває у стані смерті, бо занурився в згубні гріховні почуття, думки і настрої. З цієї причини руйнується душа людини. Тож "очистим чувствія", як закликає нас Свята Церква, очистимо себе від заздрощів, злослів'я, злопам'ятства, користолюбства, ненависті, лукавства, нечистоти і усякого зла.

Відомо, що цей світ є полем битви, де завжди йде боротьба за Христа і проти Нього. Але якщо ми на боці Господа і Спасителя нашого, то Він буде з нами у цьому протиборстві. Він - єдиний Переможець гріха, смерті, диявола і всіх тих речей і явищ, які несуть у собі гріх, смерть і диявола, або походять від них чи існують ради них. Наша зброя - євангельські чесноти: молитва, піст, смиренномудрість, терпіння, правдивість, покірність, любов навіть до ворогів, доброта.

Після Воскресіння Христового кожний віруючий стає спадкоємцем вічного Життя у Царстві Божому. Бог відкриває нам вічне Життя, і ми віримо, що милосердям Божим ми увійдемо в нього. "Віднині смерть не тупик, а двері в Царство" (В. Лоський). Ім'ям Святої Трійці ми хрестимося в Христа, в Його смерть, щоб совоскреснути Йому. І для душі, обмитої сльозами покаяння, як водами хрещення, і обійнятої вогнем Духа Святого, воскресіння - це не тільки очікувана обіцянка, але й існуюча реальність.

Преподобний Симеон Новий Богослов говорить: "Воскресіння душі є з'єднання її з життям, яке є Христос". І ми з вами у ці дні радісно святкуємо і прославляємо подвиг перемоги Божественної любові. Бо святкувати Пасху - це означає всім серцем подякувати Богові за невимовний дар - дар воскресіння і любові.

Тож відкриємо наші серця назустріч Тому, Хто страждав, помер, і воскрес нас ради і нашого ради спасіння. І Він увійде і наповнить Собою і Своїм світлом життя наше, просвітивши і відродивши наші душі.

А ми з любов'ю попрямуємо за Ним по нашому хресному шляху, адже в кінці його, без сумніву, сяє і наше воскресіння в Життя вічне.

Воістину Христос воскрес!

З ласки Божої

смиренний

Августин

архієпископ Львівський і Галицький

Пасха Христова

2000 р.

м. Львів