Великопісне послання 2011

Послання


архієпископа Львівського і Галицького Августина

та єпископа Дрогобицького Філарета


НА ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ПОСТУ


всечесному духовенству, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Львівської єпархії Української Православної Церкви

Піст – це колісниця, що возносить на Небо
(преп. Єфрем Сирін)

Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Ось і цього року, завдяки великому довготерпінню і благості нашого Творця і Господа, досягли ми святих днів Чотиридесятниці. Тож прокиньмося від сну лінивства нашого і постараймося, щоб короткий час, дарований нам Богом, не марнувати, а прямувати к почести вышняго звания Божия (Флп. 3, 14). Се ныне время благоприятно се ныне день спасения (2 Кор., 6, 2). Свята Чотиридесятниця – це, за словами преподобного Єфрема Сиріна, час, коли приймаються молитви і моління, коли Царство Боже близьке до кожного, хто служить Богові в правді. Будемо ж тримати цей піст з ревністю і з чистим серцем, пам'ятаючи, що без посту і молитви ніхто не може протистояти лукавому, який робить усе можливе, щоб перешкодити справі нашого спасіння.

Святим постом людина прославляє Бога, і кожному, хто ретельно дотримується посту, Господь радо відчиняє двері милосердя. Але, якщо хтось постить і ненавидить брата свого, то його піст, насправді, є гіршим, ніж піст людини, яка об'їдається. Хто постить і гнівається, хто таїть у серці своєму ворожнечу, той ненавидить Бога і спасення далеко від нього. Пригадаймо слова Господньої молитви, що її навчив Спаситель Своїх учнів: остави нам долги наша яко и мы оставляем должником нашым (Мф. 6, 12). Господь не прощає тому, хто не прощає іншому. Отож, у кого в серці є неправда, ненависть та осудження, той хай спершу очистить свою душу, а тоді вже постить і молиться. Хто до брата вороже налаштований, ненавидить його, свариться з ним – хай перше примириться з братом, простить йому – і тоді зможе наблизитися до Господа.

Напередодні Чотиридесятниці, в Прощену Неділю ми просимо один у одного прощення , примиряємося з усіма, щоб гідно увійти в благословенний час посту. Але попереду – понад сорок днів, кожен з яких приносить нам різноманітні спокуси і випробування. Як тільки відчуємо, що в серці піднімається злоба, образа, прикрість на когось, – приступімо, не зволікаючи, до Таїнства Покаяння – святої Сповіді, гнев бо мужа правды Божией не соделовает (Іак. 1, 20), тож солнце да не зайдет в гневе вашем (Еф. 4, 26).Очистившись, верстаймо далі дні посту. Тільки не забуваймо, що просити прощення треба не лише у тих, кого ми образили, а й у тих, хто образив нас, адже можливо, що ми стали для них спокусою, свідомо чи несвідомо довели їх до гніву…

Гніватися можна лише на родоначальника всякого зла – диявола та на власні гріхи і пристрасті, а поміж собою християни мають бути співчутливі та сповнені всепрощення, якоже и Бог во Христе простил есть всіх нас (див.Еф. 4, 32).

Тож, хай дарує нам Всемилостивий Бог спасительно провести час посту, принести Йому щире покаяння, з чистим серцем увійти у дні Страстей Господніх і в радості духовній привітати Світле Воскресення Господа нашого Іісуса Христа.

Смиренний + Августин,
з ласки Божої архієпископ Львівський і Галицький

Смиренний + Філарет,
з ласки Божої єпископ Дрогобицький

Великий піст 2011 року,
м. Львів